четвъртък, 17 декември 2015 г.

Свинско бонфиле с бекон и сос от синьо сирене

Ако питате моя син, това е най-най-най-вкусното ястие на света! За всеки негов празник и за всяка Коледа, когато пиша списъка със "специалните" желания на всеки относно храната, това филе винаги, винаги присъства вътре.  Не знам дали защото е голям фен на синьото сирене и на френската кухня въобще, но имайки предвид колко е избирателен относно това какво точно слага в устата си, направо е удоволствие да го гледа човек как старателно обира всяка капчица сос от чинията :)


Хубавото на рецептата е, че съставките са малко, приготвя се сравнително бързо, а перфектното другарче за това филе е пастата - най-добре талиателе. Ако е прясна - още по-добре! Месото и сосът могат да се приготвят заедно или поотделно - аз предпочитам първия, по-мързелив (и с по-малко изцапани съдове) метод :)

Необходими продукти:

2 свински бонфилета, по около 400 г. всяко
4 слайса хубав бекон
80 г. синьо сирене по избор
300 мл. течна готварска сметана (аз използвам нискомаслената на President)
1-2 с.л. зехтин
малко масло (около 10 г.)
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса. Сложете вътре керамичен съд, за да се загрее заедно с нея.

Измийте и подсушете добре филетата. Посолете ги и ги подправете с черен пипер от всички страни. В удобен по-дълбок тиган загрейте мазнината и запечатайте всяко филе от всички страни, след което ги прехвърлете в горещата тавичка, заедно с част от мазнината. 

Нарежете бекона на дебели ленти откъм късата страна и го сложете при филетата. Пъхнете тавичката във фурната и изпечете месото до пълна готовност, като отвреме-навреме обръщате филетата и ги поливате със соковете, които се отделят при печенето. Месото трябва да бъде добре изпечено, да няма следи от "розово" отвътре, но все пак да е сочно и с хубав златист цвят от всички страни. И ако ще правите отделно сос, сега е моментът да го извадите от тавата, завиете с фолио и оставите да си почине, за да се отпусне.

За да направите соса, натрошете в купа синьото сирене. Добавете сметаната, разбъркайте всичко и излейте тази смес направо върху филетата и бекона. Оставете ястието във фурната за още 5-10 мин., докато сиренето се разтопи в сметаната и сосът леко се сгъсти.

След като извадите месото от фурната, дайте му малка почивка и сервирайте филетата в голяма чиния, нарязани на парчета и поляти със сос. Клонка прясна мащерка за нотка допълнителен аромат и си имате едно наистина много вкусно ястие. И да не забравите пастата! :)


10 коментара:

  1. И аз бих си облизала пръстите, Мария :)
    Обичам сос с основа от синьо сирене, само хубав
    бекон намирам трудно.
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беконът в търговската мрежа е супер лигав, лепкав и гаден наистина, Дани, но понякога на места се намира истинско съкровище! Преди няколко години с един такъв гаден бекон, успях да съсипя чисто нов тиган.. още ме е яд!
      И все пак се намира :) При добро желание (и пълен резервоар) :D
      Радвам се, че ти допада ястието, наистина е много вкусно!
      Поздрави сърдечни и много прегръдки!

      Изтриване
  2. Мария, много много апетитно предложение!
    С това сирене, точно като за моя мъж. Определено ще му стане фен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, нали, Аура? :)
      Синьото сирене не всеки може да го оцени. Ние почти не оставаме без него. Моят син не яде страшно много други неща, но сиренето, ах сиренето.. :)
      Слънчев поздрав и от мен!

      Изтриване
  3. Мария,тъкмо имам св. бон филе,а също и синьо сирене ,ето какво ще е следващото им превъплъщение,разкош!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам те аз, Роси, че си любител на сирената!
      Сигурна съм, че ще ти хареса филето с този сос :)
      Прегръдки и весели празници!

      Изтриване
  4. Мария, това и на мен ще стане любимо!
    Обаче останалите у дома не помирисват синьо сирене.
    Освен като теб - на всеки според желанията да е коледното меню:)
    Хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че според желанията, Весе, иначе няма да има мир вкъщи :)
      Радвам се, че ти харесва рецептата и ако никой друг не иска да яде - аз не бих протестирала - толкова по-добре за теб, ще има повече! ;)
      Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  5. Уникално! Това е точно по моя вкус!
    Поздрави, Мария! И светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мише!
      Поздрави сърдечни и от мен и весели и светли празници!

      Изтриване